top of page

Discipline, innerlijke kracht : tapas


(niet te verwarren met de Spaanse aperitiefhapjes)


In de yoga heb je yama en niyama. Yama en niyama zijn bepaalde aanwijzingen voor je gedrag. Ze gidsen ons naar een positiever gedrag, naar onszelf en naar de ander toe. Zo heb je bijvoorbeeld geweldloosheid (ahimsa), zuiverheid (saucha), aparigraha (zonder hebzucht)…


Dit artikel gaat over tapas (innerlijke kracht en zelfdiscipline).

In contact komen met je innerlijke kracht, je geestdrift.. Je hebt discipline nodig om te groeien, om te veranderen, om om te gaan met moeilijkheden,… om jezelf persoonlijk te gaan ontwikkelen. Door tapas te beoefenen krijg je een gevoel van zelfdiscipline, passie en moed. Zodat je zaken die je niet meer nodig hebt kunt achter je laten. Het baant een weg naar geluk op fysiek, emotioneel en mentaal vlak. Tapas stelt je in staat om door te zetten, ook als het zwaar of confronterend wordt. Door tapas wordt je mentaal, emotioneel en fysiek sterker. Je ervaart moed. En met moed geraken we al een stukje verder in dit leven.


Voor je geestdrift heb je focus nodig, een richting. Een richting voor een mooier en gelukkiger leven. Om de beste versie van jezelf te worden, zodat je kunt bijdragen aan een groter doel : mooiere relaties, mooiere omgeving, mooiere wereld. Dus de eerste stap is deze bij jezelf.


Tapas is sober leven. Je focussen naar de zaken die belangrijk zijn in jouw leven, bij de zaken die bij jou passen. En je niet laten afleiden door allerhande verleidingen.. of zaken, mensen die niet bij je passen. Nee zeggen tegen verleidingen is moeilijk, we zitten vaak in een tweestrijd. Tapas geeft je de kracht om door te zetten met je goede voornemens.


Het stemmetje die in je hoofd zegt na een mislukking ; probeer het nog eens.


Het aanwakkeren van tapas in jezelf helpt je niet enkel met je huidige uitdaging maar het helpt je ook om uitdagingen in je dagelijks leven beter aan te kunnen. Zet je ergens je tanden in? Als je het type bent die weg graag iets wil veranderen maar schrik heeft om de eerste stap te zetten, of moeilijk kan volhouden, dan geeft tapas je je juist een liefdevolle schop onder je kont.


Tapas helpt je om door te zetten maar teveel kan zorgen dat je jezelf te hard pusht en jezelf gaat opbranden. De balans blijft steeds heel belangrijk !! Steeds meer willen en verder gaan, brengt jezelf uiteindelijk schade toe. Dus in deze niyama tapa hebben we andere yama en niyama nodig om de balans te houden. De balans door ahimsa (breng jezelf geen schade toe) en santosha (tevredenheid).


Wanneer je je discipline oefent in een klein aspect in je leven zul je merken na verloop van tijd dat zich dit ook in andere aspecten in je leven zal doorzetten.


Hoe kun je dat in de praktijk toepassen?

1. Kies een tapas. Iets dat jij kan volhouden. Iets die jou verder helpt op jouw eigen pad. Kies iets praktisch haalbaar en gok niet te hoog, start met iets kleins. Wat past er bij jou? Wat kan jij volhouden?

2. Schrijf hem op, deel hem, vertel hem rond (om je tapas wat kracht bij te zetten), maak hem kenbaar, voor jezelf (hang hem op in je keuken) en voor anderen..

3. Hou hem 101 dagen vol (deze tijd heb je nodig om van iets een nieuwe gewoonte te maken)

4. Hou je tapas in gedachten, vooral in de dagen dat het moeilijk is, dat je weinig tijd hebt, dat je je niet goed voelt…
In de trajecten yama en niyama gaan we dieper in op deze tapas. In de praktijk een workshop (verdiepende uitleg, relatie met therapie/coaching en yogasessie) en in de audio de verdiepende uitleg en meditatie.

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page