top of page

Je levensstijl als medicijn

We leven gemiddeld langer dan ooit tevoren en we beschikken over ongekende mogelijkheden op geneeskunde, technologie, voeding, sport, ontspanning… Maar we leven langer, dan krijgen we namelijk ook te maken met een ziektetraject die steeds langer wordt. We zijn steeds langer ziek en doen beroep op allerlei geneesmiddelen.

Naarmate je ouder wordt vinden we het normaal dat er gezondheidsproblemen bijkomen met de bijhorende geneesmiddelen. Bepaalde chronische ziekten die we nu als typische ouderdomziektes bestempelen komen op steeds jongere leeftijd voor. Meer en meer mensen hebben last van diabetes, hart- en vaatziektes, overgewicht, kanker, mentale problemen..

We leven in een fantastisch tijdperk met zoveel mogelijkheden, en de vraag is dan ook : hoe kunnen we in de wereld van vandaag gezond en gelukkig leven?


Het antwoord is te vinden door de nieuwste wetenschappelijke inzichten te combineren met eeuwenoude traditionele wijsheden uit diverse culturen.

Het uitgangspunt is dat chronische aandoeningen geen onoverkomelijk lot zijn dat we allen lijdzaam moeten ondergaan omdat deze nu inherent zijn aan een langer leven.






Er worden mensen in bepaalde regio’s, de zogenaamde blue zones, wél oud en blijven tot op hoge leeftijd gezond, actief en gelukkig. Zij tonen ons dat niet alles in onze genen zit, dat levensstijl ook een grote impact heeft op een gezond en gelukkig leven. Wetenschappelijke inzichten leren ons dat we veel meer in de hand hebben. De expressie van onze genen, ons microbioom, de plasticiteit van onze hersenen.. Het zijn allemaal zaken die we met onze levensstijl kunnen beïnvloeden. We kunnen met ander woorden onze biologie veranderen door de juiste keuzes in onze levensstijl te maken.


Maar natuurlijk heb je door de levensstijl niet alles in handen. De omgeving waarin wij zijn opgevoed bepaalt voor bijvoorbeeld je gedrag voor een deel (en wellicht veel meer dan dat je vermoedt). We leven ook in een omgeving, een maatschappij die ons op subtiele manier in de richting van een ongezonde levenswijze heeft geduwd.

De kunst in het veranderen van de levensstijl is slimme keuzes te maken, waarbij kleine aanpassingen grote effecten opleveren.

In de levensstijlgeneeskunde kijken we naar gezondheid en ziek zijn op een ander manier: We kijken naar systemen en niet naar symptomen. Systemen zoals spijsvertering, immuunsysteem... en de interacties tussen deze systemen die op elkaar inwerken. We kijken holistisch, naar de mens in de ruime zin van het woord. Lichaam en geest zijn één. Het zijn geen twee gescheiden entiteiten. In de therapie werken we op psychosomatische klachten en werken op de invloed tussen beide systemen.

In de levensstijlgeneeskunde zijn er 7 pijlers :

- voeding

- beweging

- slaap

- sociale interacties

- omgeving

- stress

- zingeving





De verandering naar een gezondere levensstijl is opgebouwd uit deze 7 pijlers.

In de mini-cursus leg ik uit wat een gezonde levensstijl is en gaan we 7 dagen telkens dieper in op een pijler. Je krijgt uitleg wat de gezonde levensstijl is per pijler. Telkens krijg je ook een oefening mee, om het in de praktijk om te zetten.

En misschien zet je al een klein stapje in een gezonde richting, met grote effecten.


De gratis cursus start op maandag 12 mei. Schrijf je snel in om deel te nemen !



Op naar een gezond en lang leven !


(Bron : Je levensstijl als medicijn door Reginald Deschepper)



84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page