top of page
MINDFULNESS
MINDFULNESS
hartje-golf-trans_edited.png

De mindfulness MBCT 8-weken training is een wetenschappelijk onderbouwd programma, gebaseerd op zowel het werk van Jon Kabat-Zinn (Mindfulness-Based Stress Reduction ofwel MBSR)  als van Segal, Williams en Teasdale (Mindfulness-Based Cognitive Therapy ofwel MBCT).

Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat dit programma significante ondersteuning kan bieden bij chronische pijn en  vermoeidheid, depressie, burn-out, stress- en angstklachten, slapeloosheid,…

 

Mindfulness is een manier van aandacht geven aan het huidige moment, zonder er meteen een oordeel aan vast te hangen. Deze manier van aandacht geven leert ons weer te genieten van de kleine rijkdommen in het leven. Het leert ons tevens beter om te gaan met stress  en de uitdagingen in het leven doordat we bewuster zijn van onze gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties.

 

Eerst oefenen we op een zachte manier ons concentratievermogen. Zo kiezen we geleidelijk aan zelf waar onze aandacht naartoe gaat. Onze geest is namelijk gewend om constant af te dwalen en van alles te ‘denken’. Ondanks het feit dat dit grotendeels onbewust gebeurt, kost het tonnen energie.

 

Eens we onze aandacht beter kunnen sturen komt er ruimte vrij om oude patronen zoals piekeren, zelfkritiek, angst en stressoren te herkennen. Dit schept de mogelijkheid om daar niet langer in mee te gaan en stressopbouw te vermijden.

 

In elke sessie gaan we vooral oefenen maar ook psycho-educatie komt aan bod. Daarnaast is er voldoende ruimte om persoonlijke oefenervaringen van deelnemers te bespreken. Daarom wordt er gesteund op vertrouwelijkheid en veiligheid tijdens de groepssessies. Niemand is verplicht te delen, mindfulness is vooral ont-moeten.

 

Na elke sessie wordt er gevraagd om thuis te oefenen, mindfulness is immers een vaardigheid die getraind moet worden.

NOG GEEN NIEUWE DATA GEPLAND. 

Schrijf je in op de nieuwsbrief als je op de hoogte wil worden gehouden.

STRESS/BURN-OUTCOACHING
STRESS/BURNOUT COACHING
hartje-golf-trans_edited.png

In onze cerebrale maatschappij is het voor velen moeilijk om lichaam en emoties authentiek aan te voelen. We rennen vaak door ons leven op automatische piloot tot ons lichaam protesteert. Kleine pijnsignalen groeien soms plots erg snel, met diverse klachten als gevolg.

 

Bij mij kan de cliënt tot zichzelf komen en dankzij de ruimte die ik creëer, kan hij stap voor stap opnieuw vrij bewegen en zijn eigen klachten beter aanvoelen en plaatsen. Op zijn eigen tempo en manier. Zo vergroten we de mogelijkheden tot zelfexpressie en zelfregulatie. Ook in de begeleiding van cliënten met burn-out, is het lichaamswerk een dankbaar begin tot zelfheling en -expressie.

Jadrana Demoen.png

Jadrana Demoen

CENTRAAL STAAT DE LINK TUSSEN

TE PSYCHE EN HET LICHAAM

afspraak.png
JOBCOACHING
hartje-golf-trans_edited.png

Haal je nog voldoening uit je job? Is je energielevel wat minder? Twijfel je of jouw job echt bij jou past?

Ik help ambitieuze en drukbezette vrouwen en mannen hun energie, passie en evenwicht (terug) te vinden door een unieke combinatie van coaching en versterking van je vitaliteit.

 

Een enthousiaste creatieve generalist met een passie voor alles wat te maken heeft met welzijn in de ruimste zin van het woord. Van daaruit begon mijn expertise zich over de jaren heen op te bouwen. In 2018 koos ik ervoor om de vele praktijkopleidingen die ik al had aan te vullen met een bachelor in Coaching en Wellbeingmanagement, een studie die mij op het lijf geschreven is. Zo kan ik een uitgebreide theoretische kennis én de vele praktische toepassingen combineren voor een aanpak op maat zodat mijn klanten meer rust en vrijheid ervaren en vol vertrouwen hun eigen pad verder kunnen zetten.

Yvonne König.png

Yvonne König

INVESTEREN IN JEZELF HEEFT

ALLEEN MAAR VOORDELEN

JOBCOACHING
VOEDINGSCOACHING
VOEDINGSCOACHING
hartje-golf-trans_edited.png

Benieuwd of jouw eetpatroon gezond voor je is?

We nemen jouw voedingspatroon onder de loep en veranderen waar nodig eetgewoonten. Voeding is een krachtig middel om fysisch en psychisch welzijn te verhogen. Ik vind het zeer uitdagend om het welzijn van patiënten te zien groeien dankzij een persoonlijk voedingsplan. Iedereen verdient immers een mooi en optimistisch leven en daar kan ik de juiste adviezen voor geven. 

Shauni Vandenvelde.png

Shauni Vandevelde

DOOR GEZONDE VOEDING

OPNIEUW STRALEN

SLAAPCOACHING

SLAAPCOACHING

hartje-golf-trans_edited.png

Heb je last van slaapproblemen? Geraak je moeilijk is slaap, kom je vaak wakker 's nachts, ben je vaak te vroeg wakker...? Kom je steeds nog moe wakker? Geen uitgeslapen gevoel?

Wat is een slaapprobleem en wat in normale slaap?

Een kortdurende verstoorde slaap is op zich geen ramp. Een langdurig slaaptekort kan op termijn een slaapprobleem creëren. En een slaapprobleem kan gans je functioneren in gevaar brengen. Dit heeft een effect op je aandacht, je focus, je mentaal welzijn, je voedingspatroon, je spijsvertering etc

Heel belangrijk dus om aandacht te besteden aan je slaap. Een basisprincipe.

Voor een aantal slaapproblemen is er onderliggend een medische oorzaak en is het belangrijk eerst dit te gaan onderzoeken vooraleer te starten met slaapcoaching.

En sommige problemen hebben er baat bij om kortdurend slaapmedicatie te gebruiken. 

In de slaapcoaching gaan we aan de slag met jouw slaap. We luisteren en leggen uit. We zoeken wat er bij jou kan helpen en begeleiden je daarin.

Want dit kan voor iedereen anders zijn.

Misschien heb jij nood aan relaxatie-therapie of net wat meer beweging. Misschien is het voor jou beter dat je je voeding aanpast,...

Dit wordt heel individueel bekeken.

Je kan steeds ons contacteren voor een afspraak met de slaapcoach.

Je kan de afspraak voorbereiden door :

- het bijhouden van een slaapdagboek

- vooraf nadenken over volgende vragen :

 1. Hoe lang heb je al last van slecht slapen?

 2. Hoe uit het slaapprobleem zich? Bijvoorbeeld moeilijk inslapen, vroeg wakker worden,...

 3. Hoe uit het slaapprobleem zich overdag? Bijvoorbeeld vermoeidheid, concentratie, ...

 4. Kun jij voor jezelf een oorzaak aanduiden? Bijvoorbeeld stress-situatie, te druk, onderbroken nachten door kinderen, scheiding, ploegenwerk,...

Aarzel niet contact op te nemen bij meer vragen !!

ONCOLOGISCHE BEGELEIDING
ONCOLOGISCHE BEGELEIDING
hartje-golf-trans_edited.png

Een begeleidingstraject voor fysiek en geestelijk welzijn.

Dit op zowel individueel vlak als in groep.

 

We bieden aan :

Individuele intake (Maak een afspraak voor de intake)

Wekelijks een info-moment met voordracht rond kanker en gezonde levensstijl : dit start op 10/11 om 15u.

Er zal wekelijks een info-moment zijn op dinsdag om 15u waar we steeds starten met een korte voordracht rond gezonde levensstijl en andere onderwerpen rond kanker.

Uitstippelen van je traject :

 • beweging : yoga, cardiovasculaire en krachttraining, dans, pilates

 • ontspanning : relaxatietherapie, meditatie, ademhaling, mindfulness

 • voeding : voedingscoaching

 • slaap : slaapcoaching

 • behandelingen : kinesitherapie, lymfedrainage, massage, fasciatherapie, psychotherapie

Individuele begeleiding in jouw traject (gebeurd online door de trajectbegeleider)

 

We hebben veel respect voor het individueel proces maar ook samenhorigheid en groepsgevoel is een belangrijke pijler in het traject.

 

Duur van het traject : 12 weken

Voor wie : Voor wie met de diagnose kanker geconfronteerd is geweest (minstens 1 maand geleden) en voor zijn naaste/partner.

Je kunt op elk moment instappen.

Covid-maatregelen worden op alle vlak gerespecteerd.

Na de 12 weken kan er verder gegaan worden met een opvolgprogramma.

 

Neem contact op voor meer info.

LEVENSSTIJL
hartje-golf-trans_edited.png

We leven gemiddeld langer dan ooit tevoren en we beschikken over ongekende mogelijkheden op geneeskunde, technologie, voeding, sport, ontspanning… Maar we leven langer, dan krijgen we namelijk ook te maken met een ziektetraject die steeds langer wordt. We zijn steeds langer ziek en doen beroep op allerlei geneesmiddelen.

Naarmate je ouder wordt vinden we het normaal dat er gezondheidsproblemen bijkomen met de bijhorende geneesmiddelen. Bepaalde chronische ziekten die we nu als typische ouderdomziektes bestempelen komen op steeds jongere leeftijd voor. Meer en meer mensen hebben last van diabetes, hart- en vaatziektes, overgewicht, kanker, mentale problemen..

We leven in een fantastisch tijdperk met zoveel mogelijkheden, en de vraag is dan ook : hoe kunnen we in de wereld van vandaag gezond en gelukkig leven?

 

Het antwoord is te vinden in onze levensstijl.  De laatste decennia is onze levensstijl drastisch veranderd, op het gebied van gebruik van suikers, de uren dat we sedentair zijn, het verhogen van het slaaptekort... en zo veel meer.

En deze veranderingen eisen hun tol. Meer en meer mensen zijn obees, hebben diabetes, ouderdomsziektes zoals alzheimer, parkinson komt op vrogere leeftijd voor..

Deze chronische aandoeningen zijn geen onoverkomelijk lot dat we lijdzaam moeten ondergaan omdat we nu eenmaal langer leven.

 

Er worden mensen in bepaalde regio’s, de zogenaamde blue zones, wél oud en blijven tot op hoge leeftijd gezond, actief en gelukkig. Zij tonen ons dat niet alles in onze genen zit, dat levensstijl ook een grote impact heeft op een gezond en gelukkig leven. Wetenschappelijke inzichten leren ons dat we veel meer in de hand hebben. De expressie van onze genen, ons microbioom, de plasticiteit van onze hersenen.. Het zijn allemaal zaken die we met onze levensstijl kunnen beïnvloeden. We kunnen met ander woorden onze biologie veranderen door de juiste keuzes in onze levensstijl te maken.

 

Maar natuurlijk heb je door de levensstijl niet alles in handen. De omgeving waarin wij zijn opgevoed bepaalt voor bijvoorbeeld je gedrag voor een deel (en wellicht veel meer dan dat je vermoedt). We leven ook in een omgeving, een maatschappij die ons op subtiele manier in de richting van een ongezonde levenswijze heeft geduwd.

De kunst in het veranderen van de levensstijl is slimme keuzes te maken, waarbij kleine aanpassingen grote effecten opleveren.

 

In Vitaflow bieden we je levensstijlbegeleiding aan. We kijken naar de verschillende systemen in je lichaam, niet enkel naar je symptomen. Systemen zoals spijsvertering, immuunsysteem... en de interacties tussen deze systemen die op elkaar inwerken. We kijken holistisch, naar de mens in de ruime zin van het woord. Lichaam en geest zijn één. Het zijn geen twee gescheiden entiteiten. In de therapie werken we op psychosomatische klachten en werken op de invloed tussen beide systemen.

De aanpak is ruim, we kijken naar verschillende pijlers. 

De belangrijkste zijn :

 • voeding (voeding heeft een immense impact op het functioneren van ons lichaam, kunnen we een voedingsplan voor je opstellen voor een voor jouw optimale gezondheid)

 • slaap (zijn er slaapproblemen en hoe kunnen we je daarbij helpen?)

 • beweging (beweging is essentieel in het goed functioneren van je lichaam, hoe kunnen we jou begeleiden in een veilig en optimaal bewegingsschema?)

 • Stress (kunnen we je helpen met ontspannen, enerzijds in therapie als in beweging, individueel of in groep)

Maar we kijken ook verder naar :

 • sociale interacties

 • omgeving

 • zingeving

Bij aanmelding gebeurt er eerst een intake waarin de verschillende pijlers grondig worden doorgenomen. 

Als je bepaalde onderzoeken reeds hebt gehad, is het aan te raden de resultaten mee te brengen, zoals bloedonderzoek, verslagen van artsen/specialisten.

Aan de hand van het eerste contact maken we een begeleidingsplan op. Dit kan in therapie zijn, in beweging, in educatie.

Regelmatig gaan we herevalueren of de begeleiding nog steeds ok is of moet worden aangepast.


 

Mogelijke aanmeldingen : 

 • cardiovasculaire aandoeningen (cholesterol, hypertensie, hartinfarct..)

 • parkinson/MS/alzheimer

 • gewrichtsaandoeningen (reumatoïde artritis, rugpijn, artrose,...)

 • auto-immuunziekten

 • kanker

 • diabetes

 • depressie/burn-out

 • ...

 

Ellen Rabaey heeft het Europees certificaat van Lifestyle Medicine behaald en helpt je bij de levensstijlbegeleiding.

Op naar een gezond en lang leven!

LEVENSSTIJL
bottom of page