top of page

Zelfzorg in de yoga : saucha

Zelfzorg is zoveel meer maar ook zuiverheid, helderheid...jezelf schoon houden.

En dit natuurlijk in verschillende lagen...


Zuivere gedachten. Observeer eens je gedachten... ga je vaak in de negativiteit? Hou je gedachten schoon en zuiver.. of sta er om te starten al eens bij stil.


Een zuiver lichaam spreekt voor zich. Gezonde voeding, voldoende beweging, je lichaam schoon houden.. In de yoga zitten er ook shatkarma's : reinigende acties zoals de neti-pot waarmee je je neus reinigt met zoutwater.


Een zuivere omgeving... hou je huis schoon, je tuin. Ideaal moment nu om de grote kuis te doen. Zaken weg te gooien wat je niet meer nodig hebt. Wat kan je loslaten? En misschien wat minimalistischer gaan leven.
In de yoga gaan kunnen we wat intenser gaan werken, wat meer gaan verbranden om de zuivering in ons lichaam te gaan stimuleren. Door intenser te gaan bewegen maar ook te gaan ademen.
Een zuivere geest in een zuiver lichaam.

In de yoga hebben we dinacharya. Een zuiverend ochtendritueel. Een ritueel is een bewuste handeling vanuit een liefde voor jezelf, vanuit zelfzorg.


Bij de dinacharya 
sta je met het ochtendgloren op
drink je wat lauw water (eventueel met citroen)
reinig je mond met een natuurlijke olie
doe je een aantal yoga- of pranayama oefeningen
poets je je tanden
was je je lichaam
neem je een gezond ontbijt...

En dan start je fris aan de dag, met het gevoel al wat aandacht te hebben gegeven aan de zuiverheid van jouw lichaam en geest...


29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page