top of page

Vriendelijkheid : een aanpak tegen stress


Op fysiologisch niveau is vriendelijkheid het tegenovergestelde van stress.. Hoe je je voelt bij vriendelijkheid is helemaal het tegengestelde als hoe je je voelt bij stress. Kunnen we dan wat vriendelijker zijn voor onszelf en anderen om de stress wat te minderen?


Vriendelijk zijn heeft een belangrijk bij-effect : je voelt je er gelukkiger van. Door vriendelijk te zijn naar anderen, vriendelijk behandeld te worden of door het alleen maar in te beelden of te visualiseren. Want de hersenen maken geen onderscheid tussen wat je werkelijk meemaakt of wat je visualiseert. Dezelfde centra in de hersenen worden geactiveerd.Vriendelijk zijn maakt oxytocine vrij die ook het vriendelijkheidshormoon genoemd wordt. Vrouwen die borstvoeding geven maken het vrij tijdens het voeden van de baby : het geeft een warm contact met het kind en helpt de bonding. Maar ook bij knuffelen, aanraken, connectie ervaren, verliefd zijn… maken we dit hormoon aan.


Dit hormoon heeft een beschermend effect op je cardio-vasculair systeem. Je arteriën verwijden, de bloeddruk zakt. Je immuunsysteem wordt er sterker van. Door je te gaan verbinden met anderen.


Zo was er een onderzoek die toonde dat als zorgverleners vriendelijk zijn, de behandeling tot 50% meer effect geeft. Vriendelijkheid komt steeds op de eerste plaats, daarna educatie. Als zorgverlener zich empatisch kunnen verbinden met hun patiënt, kunnen communiceren met de persoon voor je, genezen de patiënten tot 50% sneller.Door onze evolutie zijn we sociale mensen, om te overleven moeten we connecteren. Een samengevoel hebben. Dit wordt in de hand gewerkt door oxytocine.

En dit kan dus gestimuleerd worden door vriendelijk te zijn voor jezelf, voor anderen. Je kan dit oefenen en er beter in worden, ook door het in te beelden, het te visualiseren. Beeld je in dat je vriendelijk behandeld wordt en er komen ook oxytocines vrij.


5 bij-effecten van vriendelijkheid :
- maakt je gelukkiger
- goed voor het hart
- vertraagt verouderen
- verbetert relaties
- is besmettelijk

Dit laatste is wel heel belangrijk : vriendelijk zijn is besmettelijk. Als je vriendelijk bent voor iemand, ze voelen zich verbonden met je, zal die persoon waarschijnlijk vriendelijk(er) zijn voor anderen, doordat ze vriendelijk behandeld werd door je. De persoon zal vriendelijker zijn voor 5 personen, en deze 5 personen verder…het heeft het golfeffect… vriendelijkheid spreidt zich uit.

Je kunt elke dag eens stilstaan bij een aantal zaken :
- wat heb ik vandaag gedaan om iemand gelukkig te maken
- wat heeft iemand anders gedaan die mij gelukkig maakte
- en wat heb ik daaruit geleerd?


Het is vooral belangrijk om te voelen wat dat doet met je? Eventjes stilstaan bij de effecten… het heerlijk effect van de oxytocine ervaren, om er dan wat gelukkiger van te worden.60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page