top of page

Slapen... daar begint alles toch mee..

Door Gerlinde Develter


Slapen is essentieel voor een gezonde levensstijl. Het is van groot belang dat we goed slapen. Helaas zien we dat meer en meer mensen te kampen hebben met slaapproblemen. Je durft niet altijd over je slaapprobleem te praten, je onderschat soms het probleem en

laat je slaapprobleem veel te lang aanslepen, waardoor je in een viscieuze cirkel terechtkomt.

Je denkt : er is weinig aan te doen behalve slaapmedicatie en dat boezemt angst in.

Niets is minder waar.. Als slaapproblemen direct aangepakt worden zijn er verschillende

mogelijkheden om zonder slaapmedicatie opnieuw te leren slapen.





Voldoende slaap is belangrijk voor verschillende redenen. Het is belangrijk om ons immuunsysteem op peil te houden. Door te weinig slaap worden we vatbaarder voor verschillende ziektes, doordat we minder afweer hebben. We worden bijvoorbeeld sneller verkouden, meer vatbaar voor de griep etc. Voldoende slaap is ook heel belangrijk voor ons psychisch welzijn, door goed te slapen kunnen we beter omgaan met stress, voelen we ons minder moe, functioneren we beter etc. Studies tonen aan dat voldoende slaap ook belangrijk is tegen de strijd tegen overgewicht en diabetes type 2. Door te weining slaap hebben we vaak meer honger, en grijpen we ook naar de verkeerde snacks. Een goede nachtrust zorgt ook voor een goeie hormoonhuishouding. Deze hormonen zijn ook belangrijk in het regelen van de bloeddruk, lichaamstemperatuur, het hartritme, ademhalingsfrequentie en natuurlijk ons energiepijl. Een chronisch slaaptekort kan ons in de problemen brengen. Concentratieproblemen, waardoor we vlugger fouten gaan maken. We worden prikkelbaarder, lusteloos en humeurig. Lichamelijke inspanningen worden zwaarder. We worden gevoeliger voor stress-situaties, we maken meer impulsieve beslissingen of net minder beslissingen. Door een slaaptekort voel je je doodmoe, ellendig en hebben we vaak last van hoofdpijn. Ons zenuwstelsel kan onvoldoende recupereren, waardoor we meer zenuwachtiger worden en zo in een viscieuze cirkel terechtkomen.



Het kan van belang zijn om eens langs te gaan bij een slaapcoach. Samen met een slaapcoach kan de oorzaak van het slaapprobleem achterhaald worden en kunnen er ook bepaalde technieken aangeleerd worden om te kunnen slapen.

Bijvoorbeeld relaxatietherapie, yoga, meditatie, een gezonder eetpatroon, voldoende beweging, fasciatherapie, mindfulness etc.

Slaapproblemen zijn belangrijk om individueel te behandelen. Bij iedereen kan het slaapprobleem verschillende oorzaken hebben. Ook kunnen deze van een medische aard zijn.


Door ons slaapprobleem aan te pakken, kan het tij keren. Het opnieuw uitgerust wakker worden, de energiebalans, het rustiger worden en kortom opnieuw te kunnen genieten.

Kom gerust eens langs voor een afspraak.



110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page