top of page

Santosha : tevredenheid


Terug naar de yogafilosofie, naar een niyama. (meer lezen op vorige blog) En naar wat voor één : santosha : interne staat van tevredenheid. Een gevoel van contentement…

Willen we daar allemaal niet naartoe?

Een tevreden leven… een gelukkig leven.

Hiernaast de schommel in Bali, met wat een tevreden gevoel zou ik er op hebben gezeten in de paasvakantie :-)
Je kunt je tevredenheid vergelijken met een zeespiegel, die steeds hetzelfde niveau aanhoudt, maar waar golven zijn. Als er iets heel prettig gebeurt, je tevreden-spiegel stijgt maar keert na een tijdje terug, als er iets moeilijk gebeurt, zak je en na wat procestijd kom je terug.Je hebt een interne staat van tevredenheid, dwz je bent niet afhankelijk van externe zaken zoals een compliment, een doel dat je bereikt, iets dat je hebt aangekocht… je bent tevreden, zonder meer.


Een ganse opgave.. tja, iedereen heeft daar zijn weg in te gaan en te kijken naar wat hem tegenhoudt om naar dat contentement te gaan. Een grote boosdoener is het gemis, iets te missen: warmte, vertrouwen, geld, … waardoor we rusteloos worden en verlangen. Verlangen naar meer, groter, of sterker, naar anderen… Verlangen en verwachten…

Wat mis jij? Wat verlang jij?

En dan komen we terug naar de yoga… stilstaan en open staan voor wat komt. Stilstaan is de aandacht bij jezelf brengen, de focus naar binnen en van daaruit open staan, naar wat de dag komt te brengen, naar de anderen, naar je werk, naar deze situatie… Open staan voor de quarantaine, loslaten van wat je verwacht, loslaten van hoe het was en open en nieuwsgierig zijn voor wat is, wat komt…

Elke dag is nieuwe mogelijkheid. Elke dag op een open en nieuwsgierige manier tegemoet gaan. En genieten van het moment. Van dit moment. Het enige moment dat echt is.

En dat het makkelijk is, nee hoor. We verwachten, we verlangen, we missen etc maar af en toe eens herinnerd worden aan wat is, aan dit mooie moment vol met mogelijkheden, die we misschien nog niet dadelijk zien, maar wees er nieuwsgierig naar.

A secret to hapinness is letting every situation be what it is, instead of what you think it should be.

Wat zijn jouw mogelijkheden in deze quarantaine? Heb je iets nieuws ontdekt? Of heb je net deugd van wat rust of een boek te lezen.

Of is het net een heel pak drukker: werk, kids… verschillende jobs te combineren waardoor je net snakt naar wat rust. Ook hier, sta open en nieuwsgierig wat de dag voor jou brengt en zie in elk moment een nieuw moment, een nieuwe start, een start om rust te vinden, eens diep te ademen en het moment te ervaren. Het is jouw moment, en misschien is je zeespiegel nu wat lager, wat moeilijker, je geraakt er door en de zee normaliseert zich want één ding is zeker in het leven : alles verandert.. en er is yoga.


Liefs,

Ellen

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page