top of page

Overgave : Ishvara Pranidhana

Overgave aan wat is, laat los van wat was en heb vertrouwen in wat komt..

We maken kennis met de vijfde niyama : ishvara pranidhana of vertaald overgave. (meer lezen over de yogafilosofie : https://www.vitaflow.be/post/de-yogafilosofie-yama-en-niyama)

Heel vaak ontzettend moeilijk maar echt zo waardevol, zeker in tijden van onzekerheid.

Dit is de laatste niyama. Er wordt gezegd, als je deze onder de knie hebt, dat je de andere niet meer hoeft te beoefenen.

Deze niyama gaat over overgave, overgave aan het groter geheel.

Overgave aan god en daarbij is God op verschillende manieren te interpreteren. Het hoeft niet meteen religieus te zijn. Overgave aan het groter geheel, het universum. We zijn meer dan enkel wat we zien.
De yama en niyama zijn gedragscodes om los te komen van de kwellingen in ons leven, die zijn voortgekomen uit de moeilijke samenhang tussen lichaam, geest en emoties.. Om tot rust te komen..

Je kunt deze vijfde niyama zien als een overgave, acceptatie, loslaten. Overgave aan iets die groter is dan onszelf. We hebben niet alles in de hand, we kunnen niet alles controleren. We zijn allen onderdeel van iets groter. We zijn allen verbonden..


Yoga betekent verbinding, samenbrengen. Geest/lichaam/emoties. Een eenheid in jou maar ook met alles rondom jou. Je bent niet afgescheiden, laat die scheiding los en voel dat je leeft.

Volgens Patanjali kun je vrijheid vinden door je over te geven met liefdevolle intentie. Je creëert zo ruimte om te accepteren, los te laten en gewoon te zijn in plaats van je te verzetten.

Je kijkt verder dan je eigen ‘ik’, je blokkeert jezelf niet meer en je kan je overgeven aan en verbinden met het grotere geheel.


Hoe pas je dit toe in de praktijk, in je dagelijks leven?
Als er iets moeilijk gebeurd er wat afstand van nemen en neutraal gaan waarnemen. Wat is de situatie nu echt en wat is mijn aandeel daarin. In wat je niet kunt controleren… aanvaarden wat is, het loslaten van de controle en vertrouwen hebben dat alles goed komt. Niets is blijvend, niets is permanent. Zelfs in een moeilijke situatie is er altijd iets goed. Wat kun je leren uit de situatie?
Hoe zit het voor jou in deze quarantaine? We hebben de situatie niet in de hand, we kunnen hem niet controleren.. kun je de situatie aanvaarden, loslaten en vertrouwen hebben dat alles goed komt. Het is niet blijvend. En wat voor goeds is er voor jou in deze situatie? Wat kun je bijleren, welke goede zaken heb je ontdekt?

Het gaat over het openstellen van je hart, het leven ten volste leven en je over durven geven aan een groter iets. En ja, dat is soms best lastig omdat je dat grotere ‘iets’ eigenlijk niet kunt zien, maar daar gaat het juist om .97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page