top of page

Mindful walk

Mindful walk is een meditatie-oefening, een oefening in mindfulness. Ook wandel-meditatie genoemd.

Meditatie hoeft niet altijd zittend te gebeuren. Er zijn vele vormen van actieve meditatie.


Mindful walk is een toegankelijke meditatie-oefening daar we elke dag wandelen. We stappen elke dag wel ergens naartoe...

Het verschil met de mindful-walk is dat we bewust blijven in het huidige moment en bij elke stap dat je zet. Het is je aandacht die je verplaatst.


Je kunt de oefening doen door je aandacht op je ademhaling te plaatsen, een heel krachtige tool en steeds aanwezig. Door je ademritme te voelen en de afstemming te ervaren met je wandelritme.


Je kan je aandacht plaatsen op het wandelen, het bewegen van je lichaam, het afrollen van je voet, de lichamelijke sensaties.


Je kan je aandacht plaatsen op je zintuigelijke sensaties : wat zie je, wat ruik je, wat hoor je, wat voel je? Het bewust gaan observeren van de omgeving rondom je. Zonder te gaan oordelen, zonder er in mee te gaan. Je blijft in het nu, aanwezig in het huidige moment en je observeert. Een oefening in bewustwording.


Hieronder kun je een oefening in mindful walk vinden. Je kunt ook een audiobestand gebruiken.
Je start met het zoeken van een rustige plek om te wandelen, dat kan binnen zijn in een ruimte, buiten in het bos of aan de zee, een rustige straat..
Ja wandelt in een rustig patroon, ontspannen houding. Ervaar je lichaamshouding : opgericht, ontspannen schouders, ontspannen gezicht
Waar plaats je je handen? Op je buik, naast je, op je rug,... iets die voor jou comfortabel aanvoelt. 
Wandel met een rustig ritme. Een voor jou ontspannen ritme.
Voel je ademhaling en het ritme van je ademhaling.
Je kunt je stappen tellen, van 1 tot 10 gaan en herbeginnen, of de woorden links rechts gaan gebruiken.
Plaats je aandacht bij het wandelen.
Voel het afrollen van je voet, de beweging van je benen, de beweging van gans je lichaam. Het schommelen van links naar rechts van je lichaam. Merk elke individuele stap op.
Blijf bij de sensatie van het wandelen, je ademritme, je wandelritme.

Breng je aandacht dan naar wat je hoort, de geluiden rondom je. Laat ze naar je toekomen. Je hoeft ze niet te gaan benoemen of analyseren. Enkel observeren. Achter al de geluiden is er ook stilte aanwezig.

Breng je aandacht dan naar wat je ruikt. Laat het naar je toekomen. Forceer je er niet in. Sta open voor de sensaties van geur.

Breng de aandacht op wat je ziet rondom je. Neem de zaken in je op, kleuren, vormen, voorwerpen, beweging... Hou je aandacht bij het wandelen maar zet je zintuigen open wat je ziet rondom je. Laat het naar je toekomen.

Een open en ontvankelijke aandacht.
Keer terug naar de sensatie van het wandelen, je wandelritme, je ademritme, de beweging van je lichaam.
Je kan hier nog een eindje mee verdergaan. 
Maar kies zelf wanneer de oefening voor jou ten einde is. Duw bewust de stop of pauzeknop in.
En nodig jezelf dan uit deze aandacht mee te nemen gedurende jou dag.


97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page