top of page

MENOPAUZE

Fit en gezond in je vrouwelijke kracht gaan staan !



Ben je het spoor bijster?


Voelt het alsof jij niet meer jij bent?


Lijkt je veerkracht verdwenen?


Ben je in de 40 en voel je je al een tijdje anders dan vroeger?







Misschien ben je wel in de perimenopauze beland! Een fase voorafgaand aan de menopauze, waarin je hormonen een rollercoaster rit maken.

Dit is net zo'n transformatieve tijd als in de puberteit.

De menopauze begint gemiddeld op 51-jarige leeftijd, 12 maanden na je laatste menstruatie.

De periode ervoor, de perimenopauze, wordt gekenmerkt door hormonen die alle kanten op stuiteren.


Hormonen zoals oestrogeen, progesteron, testosteron en zelfs oxytocine krijgen een make-over en dat kan voor flinke klachten zorgen.


De rol van oestrogeen: de georganiseerde gastvrouw

Oestrogeen kan worden omschreven als een georganiseerde en empathische gastvrouw die goed in communicatie en planning is. Ze speelt een cruciale rol in de vruchtbaarheid, maar heeft ook andere effecten op de vrouwelijke lichaam. Oestrogeen zorgt voor sterke botten en haren, en geeft de huid een gezonde uitstraling. Naast deze fysieke voordelen, heeft het ook aanzienlijke invloed op de emoties en stemming.

Ze neemt af in de perimenopauze, niet rechtlijnig naar omlaag maar ze schommelt dus kunnen er klachten zijn van teveel oestrogeen zoals pijnlijke borsten maar ook van te weinig oestrogeen zoals vermoeidheid, droge slijmvliezen, stemmingswisselingen.


Progesteron is de tegenhanger van oestrogeen, net als yin en yang.

Progesteron functioneert als ‘de zachte tante’ die je kalmeert, zorgt dat je slaapt als een roos en je omhult met een warme omhelzing. Naast dat progesteron essentieel is in de vruchtbaarheid en menstruatiecyclus, verlicht het ook stress en bevordert het rust. Dit hormoon zorgt voor een diepe, verkwikkende slaap, wat heerlijk is.

Maar jammergenoeg geraken we deze helemaal kwijt, in rechte lijn naar omlaag. Je kunt dit voelen in een vermindering van veerkracht en omgaan met stress. Daarnaast kunnen klachten van PMS toenemen en kan onze slaap aanzienlijk verslechteren.


De rol van Oxytocine bij het verzorgen van anderen

Oxytocine, ook wel bekend als het "knuffelhormoon", speelt een belangrijke rol bij het tot stand brengen van een emotionele band en het bevorderen van zorgzaamheid. In combinatie met oestrogeen kan oxytocine echter ook afnemen. Hoewel deze stof vrijkomt bij intimiteit en aanraking, neemt de productie af tijdens deze fase. Dit kan leiden tot een afname van de zin om voor anderen te zorgen, en de behoefte om met rust gelaten te worden neemt toe.


In deze fase kan stress ook een grote factor zijn. Oestrogeen en progesteron helpen de stress-as beschermen en als deze wegvallen kan er een verhoogde kwetsbaarheid ontstaan voor stress-gerelateerde klachten en angsten. 


Aanpak :


Eerste stap: Luisteren naar Symptomen

Het is belangrijk om te luisteren naar de klachten van de vrouw in kwestie. Het is niet nodig om dit alleen te doen, ik sta klaar om te helpen. Het is van belang om in eerste instantie verlichting te bieden bij bijvoorbeeld pijnlijke spieren, slechte slaap, vermoeidheid, constipatie of opvliegers.

Het kan ook belangrijk zijn om gericht door te verwijzen.

In sommige gevallen is een uitgebreid bloedonderzoek nodig om de klachten meetbaar te maken.


Effectief omgaan met stress: een belangrijke factor in deze fase

Het is cruciaal om stressoren te herkennen, gedragspatronen te identificeren en de kern van stress aan te pakken. Waarom zijn deze patronen ontstaan, en hoe kun je ze veranderen? Het doel is om ruimte te creëren voor jezelf, de stressrespons te herkennen en te beslissen hoe je reageert op bepaalde triggers. Dit geeft vrijheid en bevordert persoonlijke groei (Viktor Frankl).


Optimaliseer je leverfunctie

  • Deze fase zorgt voor extra leverbelasting, dus het aannemen van een gezond voedingspatroon kan interne stressoren verminderen.

  • Beperk het gebruik van alcohol, roken en suiker om de lever te ontzien.

  • Verzorg je darmen door het consumeren van voldoende vezels en gefermenteerde voeding, zoals yoghurt, kimchi en kefir.


Beweging

Verandering in je denkwijze, ademhaling, en vooral: maak beweging een prioriteit in je dagelijks leven. Neem de trap, maak een dagelijkse wandeling. Naarmate spierkracht afneemt, wordt krachttraining steeds belangrijker.


Cyclisch leven

Tijdens deze periode kan je je richten op cyclisch leven. Dit betekent dat je je cyclus in kaart brengt, eventuele klachten herkent en hierop inspeelt. Zo kan je de controle nemen over je eigen lichaam en klachten.



Meer info of vragen : ik help je graag verder.


Volg ons op Instagram (Vitaflow_koksijde) of facebook (Vitaflow)

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page