top of page

Kinderyoga : aarden

Door Tilde Vandewynckele


Aarden, gronden, verbinding maken. Het zijn allemaal woorden die symbool staan voor het contact maken met de aarde. Het gaat om het stevig geworteld zijn als mens in de aarde, net zoals een boom.

Een boom is stevig geaard door middel van zijn wortelstelsel. Door de stevige aarding stroomt hij met zijn takken harmonisch mee met het ritme van het leven op aarde, vol stabiliteit, kracht, en gezondheid. Het voldoende geaard of gegrond zijn kun je ook herleiden naar de mens. Het maakt je krachtiger, geeft je meer zelfvertrouwen, laat je evenwichtiger voelen, geeft je veerkracht, zorgt voor diepere ontspanning en ik kan nog even doorgaan. Het gaat om het stevig op/in de aarde/wereld staan.


Wanneer men goed geaard is kan men beter energie opnemen en stroomt overtollige energie van het lichaam makkelijker weg. Voor elk mens is contact met de natuur, ons verbonden voelen met de aarde essentieel voor gezondheid en welzijn.


Je kind laten aarden kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door je kind blootvoets te laten spelen in het gras, door te gaan wandelen in het bos, door samen te dansen, door een huisdier te aaien, samen te werken in de tuin of iets in klei te maken (klei is aarde).






Bij deze challenge heb ik het lied ‘Ik ben een wandelende boom’ * toegevoegd. Kinderen houden ervan om op dit lied te dansen, te bewegen en eens stevig met hun voeten op de grond te stampen.


De tekst van het lied gaat als volgt :


Ik ben een wandelende boom 
jij bent een wandelende boom. 
Ik ben een wandelende boom, 
jij bent een wandelende boom. 
Voeten op de grond, 
handen in de lucht. 
Maak een regenboog, 
met een diepe zucht*. 


Ik wens jullie samen veel dans- en aardplezier!


Tilde


*Het liedje "de wandelende boom" is een vertaling van "The Walking Tree" van Kailash Kokopelli en werd naar het nederlands vertaald door Ellen-Noor Langseslag.

* zuchten zorgt voor het bevrijden van spanning in het lichaam.

Wil je meer weten over het belang van aarden dan kan je onderstaande korte documentaire bekijken.

729 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page