top of page

Joy of movement


In de ‘levensstijl als medicijn’ is beweging een belangrijke pijler.

Je kunt je voeding gebruiken als medicijn maar ook de beweging. B

Beweging werkt anti-inflammatoir, doet een verhoogde bloeddruk zakken, herstelt je microbioom, doen je goed gevoel hormonen stijgen zoals serotonine..

Beweging als medicijn. Maar net als de andere pijlers moet ook deze in balans zijn. Goed gedoseerd, goed getimed, opgebouwd maar vooral plezierig. We moeten plezier hebben in onze beweging, aanvoelen als spelen.

We zijn verleerd om te spelen, het leven is zo serieus geworden. We zijn druk bezig met ons leven en vergeten te spelen, plezier te ervaren in de beweging. Iets dat we als kind kenden, en ook veel kinderen van nu spelen niet echt meer.

'We do not stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing.' -George Bernard Shaw

Dus laat het innerlijk kind terug naar boven komen. We hoeven niet kinderachtig te zijn maar terug in contact komen met het kind in ons. We denken vaak aan de gekwetstheid van het kind in ons maar vergeten dat dat kind ook speelde…

Er is wetenschappelijk onderzoek die aantoont dat plezier hebben in de beweging, dat deze fysieke activiteit dat vooral jonge kinderen doen, significante effecten heeft op het gebied van lichaam, geest en onze gezondheid, niet enkel voor kinderen maar ook voor volwassenen.
We hebben een veel meer sedentair leven als pakweg 100 jaar terug. De technologie zorgt ervoor dat we ons veel minder moeten verplaatsen. Eten bestellen, winkelen.. je ontspannen kan voor de televisie, computer, tablet, smartphone… Beweging is optioneel geworden. We hebben het niet meer nodig.

Maar als we kijken naar onze evolutie zijn we gemaakt om te bewegen en energie te verbranden. We zijn gemaakt om al bewegend in ons levensonderhoud te voorzien, te gaan jagen… Nu is ons leven sedentair geworden. Voor de volwassenen maar ook voor de kinderen.

Het is belangrijk dat we bewegen als plezierig ervaren. Fun. Zodat we gans de dag door gaan bewegen. Terwijl je wacht op de koffie, als je eventjes 5 minuten tijd hebt…. Dat je niet rekent op je uurtje fitness om bij te benen in je beweging van de week.

Want wat een gezondheidsvoordelen heb je van bewegen. Veel minder kans op allerlei chronische ziektes zoals diabetes, kanker, hartproblemen.. maar vooral ook mentaal, je voelt jezelf beter.

Beweging die komt vanuit plezier, niet om jezelf te straffen dat je de dag ervoor teveel hebt gegeten. Maar omdat je het graag doet, je beter voelt, beter in je leven staat…

Belangrijk in bewegen als medicijn is dat je de juiste dosis hebt. En bewust worden dat het een dagelijkse dosis is. Sommige dagen is dat mild ander dagen wat intenser. Maar je hebt je dagelijkse portie beweging nodig. Een ruim scala aan bewegings-nutriënten om een goed gebalanceerd bewegingsdieet te hebben. Net zoals in voeding heb je variëteit nodig en dat is heel erg individueel afhankelijk in welke context jij je bevindt.

Er zijn verschillende pijlers in een gezonde levensstijl. De balans daarin vinden is het belangrijkst. Als je een ganse dag gewerkt hebt is het misschien beter om je lichaam niet te gaan overbelasten met een intense training, die voor je lichaam als stressor kan aanzien worden, en heeft je lichaam misschien dan net wat meer slaap nodig of een milde wandeling.

Het is beter om gedurende de dag regelmatig te bewegen. Bijvoorbeeld een paar oefeningen doen terwijl de koffie opstaat. Of de trap nemen in plaats van de lift, je auto net wat verder parkeren..

Maar vooral te spelen, te genieten, plezier te hebben aan de beweging. Terug in contact komen met het kind in jou…

'We should seek to reclaim the enjoyement of movement that we experienced as children.' - Darryl Edwards

De yoga deze week is playful. Laat het kind in je naar boven komen en geniet vooral..


Bron : Primal moves (Darryl Edwards)

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page