top of page

Het minimalisme van de yoga : aparigraha

Hiermee duiken we terug in de yogafilosofie : de yama en de niyama. Aparigraha is een yama die letterlijk vertaald 'zonder hebzucht' betekent. Je ontdoen van zaken die je niet meer nodig hebt. Tevreden zijn met wat je wel hebt.


Minder spullen geeft meer vrijheid. Het loslaten van materiele zaken, om je te kunnen focussen wat echt belangrijk is.


Je kunt twee zaken onderscheiden in het minimalisme : extern en intern.Je hebt extern minimalisme die gaat over het ontspullen, het opruimen.. je ontdoen van materiele zaken. Zoals de grote kuis doen, het weggeven van kleren aan anderen. Het geeft alles te maken met onze externe leefomgeving. Het extern minimalisme zorgt dat we een gerichtere focus hebben. Dat we niet alsmaar afgeleid zijn door de overdaad aan spullen. Of afgeleid zijn door teveel rommel rondom ons.

Intern minimalisme richt zicht tot ons als persoon. Het draait om het loslaten wat we niet meer nodig hebben. Onverwerkte emoties, gevoel van wrok, oude blokkages...

Maar ook bewust gaan leven. Vooraleer je iets koopt jezelf de vraag stellen : heb ik dit nu echt nodig? Of bij het eten : heb ik voldoende gegeten of is dit overdaad.


Ruimte creëren tussen de prikkel die binnenkomt en jouw reactie.. ga ik daarop in? Is dit wel nodig? Hoef ik daarop te reageren? Heb ik dit echt nodig?

Veel bewuster omgaan met wat ik echt nodig heb. Je focus houden en zo de controle houden over jouw leven. Je niet teveel laten afleiden door allerlei prikkels rondom ons en je vasthouden aan de essentie.


Aparigraha is ook het loslaten van de verwachtingen. Zodat je door niet ingeloste verwachtingen ontgoocheld kunt worden. Open staan voor wat de dag kan brengen.. Open staan voor wat de situatie kan brengen. Het loslaten van verwachtingen, het objectief gaan waarnemen van wat is en niet gaan oordelen.


36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page