top of page

De smaak van de zee

Bijgewerkt op: 26 apr. 2020


De zilte geur van de zee maakt een mens gelukkig. De geur die trouwens veroorzaakt wordt door fytoplankton. Het brengt ontspanning, het geeft een gevoel van ruimte. De geur van het zoute water kunnen wij dagelijks van genieten.

Maar niets gaat ook boven de smaak van de zee. Verse vis alom, heerlijke gernoars door onze paardevissers gevangen, nergens anders in de wereld zo lekker.

Maar ook onze noordzeevis, hier lokaal gevangen, is voor menig toerist een kostbaar iets om naar huis terug mee te nemen.
Ik ben benieuwd wat iemand die echt in de vis is geboren, vindt van de smaak van de zee..

Ik heb een aantal vragen voor Sarah Lambersy (26 jaar) die al sinds 2016 samen met haar ouders de vishandel 'Au Saumon D'or uitbaat.

(saumondor.be)Wat trekt jou naar de zee?


De zee is iets waar ik sinds mijn geboorte mee opgegroeid ben, zowel mijn grootouders als ouders zijn grote fans van de Noordzee. De vis zag ik steeds op zijn best, vers bereid, passeren op mijn 'talloor'. De zee is iets bovennatuurlijks, er zijn veel mensen die de kracht van de zee onderschatten, het brengt zoveel moois mee voor de mensen, maar naast zijn mooiheid heeft het ook een verdoken gevaarlijke kant.

Wat is jouw favoriete smaak van de zee?


Als ik iets heb, waar ik verzot op ben... is het een warm gerookte makreel of haring. Mijn papa en opa gingen vroeger altijd samen vissen en soms mochten mijn broer en ik eens mee, dan vingen we veel haring of makreel. Als we dan 's avonds thuis kwamen rookten mijn mémé en mama dit dan. Dat is voor mij de beste smaak van de zee. Daarnaast hou ik ook veel van de gekende noordzeegarnaal.. puur natuur de top !!

Welke vis is nu top om te eten?


Lotte, dat is eigenlijk een vis die je op zoveel verschillende manieren kan bereiden en daarom een hele leuke vis om mee te werken. Hij blijft heel stevig van structuur en heeft een hele fijne smaak !

Hoe lust jij hem graag?


Simpel gebakken, met een boter of mosterdsausje, prei en een gestoomd aardappeltje.

Om af te sluiten een receptje voor tijdens de mooie lentedagen :

Ceviche van LotteIngrediënten :

(voor 2 personen)

400 gram lotte 1 bosje koriander 8 radijsjes 1/4 komkommer 2 sjalotten 3 lente-uitjes

2 eetlepels sesamolie sap van een 1/2 citroen peper en zout 20 cl room wasabiBereiding :
Je snijdt de lotte in hele kleine stukjes. De koriander fijn hakken. De komkommer en radijsjes in kleine reepjes snijden. Fijnsnipperen van de sjalotten. Fijnhakken van de lente-uitjes.
Je voegt alles samen in een kom. Je voegt er de sesamolie, citroensap, peper en zout aan toe.
Plaats de kom in de frigo.
Je neemt de room en voegt er de wasabi aan toe, de hoeveelheid naar smaak.
Je dient de ceviche op samen met de wasabi-room. 
Smakelijk

79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page