top of page

De gewoonte van pijnSommige mensen in de praktijk hebben altijd pijn. En gaat dat van kwaad naar erger. Geen anatomisch deficiet te vinden, of toch niet altijd erg genoeg in verhouding tot de pijn. Niemand wil altijd pijn hebben… maar toch is deze er altijd. Sluimerend of heel scherp. Maar toch het gevoel van in een neerwaartse spiraal terecht te komen.


Wat is de uitlokkende factor? Vaak een combinatie van factoren maar ook heel vaak helemaal niets. Zo opgestaan, wat te ver gewandeld, meer stress gehad de dag ervoor, iets verkeerd gegeten.. en zo kan het vragen wel doorgaan.


Alsof alle stukjes stress en spanning in je lichaam trekt naar deze zwakke schakel en daar pijn veroorzaakt. In werkelijkheid heeft dat deel van je lichaam enkele van de sterkste neurologische pijnroutes.


Pijn is gedeeltelijk een aangeleerd gedrag. Het is niet alleen een reactie op een lichamelijk letsel. Het wordt gecreëerd door een combinatie van fysieke gebeurtenissen, herinnering aan gebeurtenissen uit het verleden, emoties en biochemie. Je lichaam leert wat gevaarlijk is en als het denkt dat er gevaar is, veroorzaakt het pijn.

Bijvoorbeeld ; stel je moeder had als ze menstrueerde veel pijn en bracht dan een dag in de zetel door. Jij denkt dat dit zo hoort, je verwacht pijn, dus ook jij ligt dan een dag in de zetel.


Ook kan je brein vergeten de pijnkraan als het ware uit te zetten. Het is zo gewend aan pijn dat als je lichaam bijvoorbeeld hersteld is, het nog steeds de neiging heeft om pijn te hebben.

Het probleem voor de meesten van ons is dat een deel van ons lichaam iets te goed leert om pijn te veroorzaken. In het geval van uw 'zwakke schakel' zijn de zenuwen te gewend om pijn te veroorzaken. Op een gegeven moment wordt het creëren van pijn gewoon een gewoonte voor hen. Het maakt niet uit welke input ze ontvangen, ongeacht waar een blessure zich daadwerkelijk bevindt, die zenuwen zijn gewoon zo gewend om pijn te veroorzaken dat ze het gaan doen.

Pijn wordt een gewoonte. Zonder erbij na te denken, zonder dat er iets geblesseerd is.. zomaar.. zonder een reden, veel vaker dan nodig.

Artsen begrijpen niet helemaal waarom sommige mensen eerder pijngewoonten aanmaken dan andere. We weten niet waarom sommige delen van ons lichaam pijngewoonten creëren. Maar we kunnen zien dat het creëren van pijn soms gewoon een hersenloze gewoonte is waar ons lichaam aan begint.


En pijn geeft stress, we zetten ons schrap, het levert spanning op want we willend de pijn niet. De gedachte aan pijn roept stress op, hierdoor verkrampen we en krijgen alleen maar meer pijn.

Maar iedereen heeft zijn eigen context, zijn eigen verhaal. En bepaalde gedachten houden emoties vast. Emoties zoals verdriet, angst.. die spanning en pijn kunnen veroorzaken. We zitten in ons verhaal, in onze gedachten.
Maar als we dat verhaal nu eens kunnen wijzigen. Vanuit een ander perspectief naar onze eigen context kunnen kijken, naar ons eigen leven, naar onze eigen gewoontes.

Bijvoorbeeld door in plaats van in de zetel te gaan liggen en je verzetten tegen de pijn, de pijn liefdevol en troostend toespreken en een wandeling maken. Patronen doorbreken in denken en doen...

Want in een leven met pijn zijn zoveel gewoontes geslopen om de pijn te vermijden, om deze dragelijker te maken.. maar zo blijven we in het pijnverhaal.

Kunnen we bepaalde gedachten die bij het verleden horen, in het verleden laten. In het heden staan en zeggen dat de zaken die we in het verleden als stress hebben ervaren, er nu niet meer toe doen, er niet meer zijn. Het verleden is los, is gepasseerd.

Kunnen we die pijngewoonte stoppen. Onze zenuwen iets anders laten doen. Een ander verhaal laten schrijven.


Dit kan door meditatie, door yoga, door beweging,… maar vooral door het vergroten van je bewustwording. Je waarneming vergroten, je focus aanscherpen. Je kan vanalles doen waardoor je hersenen de aandacht aan iets anders moet besteden en gewoontes kunnen veranderen.Jij hebt jouw verhaal in handen. Jouw leven… en het mooiste leven dat je kan leiden, is het leven die helemaal van jou is. En de gewoonte van de pijn doorbreken.

Wil je meer info? neem contact met ons op.

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page