top of page

Ahimsa (geweldloosheid)

YOGAFILOSOFIE / AHIMSA

In de yogafilosofie heb je een aantal aanwijzingen naar een positiever gedrag (yama en niyama). Dit kun je lezen in dit artikel.

De eerste en belangrijkste yama is Ahimsa = geweldloosheid.


Dit wil zeggen geen schade toebrengen aan jezelf, anderen, dieren, omgeving. Of een onvoorwaardelijk respect voor alle leven.




Je kunt jezelf pushen om een doel te behalen en voelen dat je over je grens gaat, maar steeds vraag je je af als je jezelf daar geen schade mee doet. Je kunt opkomen voor jezelf, maar ook afvragen als je daar anderen geen schade mee doet… Respect hebben voor jouw leven, voor jouw gezondheid, maar ook voor deze van anderen.


Wat we nu in deze quarantaine-periode hard aan het doen zijn. We zonderen ons af om zelf niet ziek te worden en te zorgen dat anderen niet ziek worden = ahimsa (geweldloosheid).


Geweldloosheid is er in verschillende lagen :


Het start met onze gedachten : wees je bewust van wat je denkt, hoe hard ben jij voor jezelf? Observeer je eigen gedachtenpatroon. Heb je zachte positieve gedachten over jezelf of ben je eerder streng, breek je jezelf af.





Grenzen stellen betekent dat je de moed hebt om van jezelf te houden, ook al riskeer je daarmee dat je anderen teleurstelt.

Dan ga je verder naar je woorden, je intonatie : wat zeg je tegen anderen maar soms belangrijker : hoe zeg je het tegen een ander. Hier komt terug naar de geweldloze communicatie. Eisen we iets van een ander, of spreken we het uit als een verzoek?

Hoe is mijn gedrag? Wat zijn onze gewoontes, beslissingen, keuzes,… die we maken. Is dit in lijn met onze gedachten en hoe dat we ons voelen?



The tongue has no bones, but is strong enough to break a heart. So be careful with your words..

En heel belangrijk ook hoe dit zich vertaalt in onze aankopen. Staan we achter hoe dit product gemaakt is? Staan we er achter dat dieren geslacht worden om op te eten? Staan we er achter hoe de dieren geslacht worden om op te eten? Staan we er achter dat er kinderarbeid is gebeurd om dit product te maken of dat er mensen daarvoor zijn uitgebuit? Dit is een vraag die je stelt vanuit ahimsa als je in de winkel staat en beslist wat jij aankoopt. Ga je mee in die stroom of kies je een andere? Het is belangrijk om daar even bij stil te staan.


Net zoals je nu in deze crisis er achter kunt staan om locaal te kopen en de mensen van hier te steunen in plaats van grote multi-nationals te steunen die misschien met hongerlonen werken in kansarme landen waar de mensen op die manier uitgebuit worden.

Het is geen oordeel, het is enkel de vraagstelling…


Bij gewoontes hebben we ook het teveel of te weinig doen. Beide kunnen schade toebrengen. Bijvoorbeeld door jezelf te gaan overtrainen of teveel hooi op je vork te nemen kun je jezelf schade toebrengen maar omgekeerd ook, door bijvoorbeeld te weinig lichaamsbeweging te nemen, breng je jezelf ook schade toe. Zoals bijvoorbeeld in de kine bij een knie-revalidatie is het belangrijk om oefeningen te doen en niet stil te blijven zitten… Zorg voor de balans, geen schade toebrengen door oefeningen te vermijden of door net teveel willen doen.

Maar ook naar anderen toe, misschien als jij elke dag gaat sporten, gaat er minder tijd naar je gezin en kun je hen op die manier schade toe brengen. Ook daar geldt de balans.


Ahimsa slaat ook op de omgeving, op het milieu. Breng de omgeving geen schade toe. Werk mee aan het minderen van consumptie van plastiek, sorteer je afval, gooi het niet op straat…





Een van de belangrijkste personen rond het thema ahimsa is Mahatma Gandhi, die geijverd heeft voor het geweldloos verzet.







Dus bewust even stilstaan bij Ahimsa, of je jezelf of anderen geen schade toebrengt, is al een grote stap in de richting van een postiever gedrag. Ik nodig je uit om jezelf af en toe eens die vraag te stellen.


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page