top of page

levensstijl

Negen gezonde leefgewoonten van de Blue Zones


De volgende negen overeenkomsten in levensstijl tussen de Blue Zones dragen bij aan emotioneel welzijn, ziektepreventie en een lang leven.

levensstijl.png

stress - management

Hoewel stress bijna niet te vermijden is, kan chronische (langdurige) stress grote schade aanrichten aan het lichaam. Wanneer er niets aan wordt gedaan, kan chronische stress bijdragen aan ontstekingen en bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en depressie. De langstlevende mensen ter wereld nemen deel aan activiteiten die helpen bij het beheersen van stress, zoals dutten, bidden en het bijwonen van happy hour met vrienden. 

levensstijl3.png
levensstijl1.png
levensstijl1.png

natuurlijke beweging

Individuen die in Blue Zone-regio's wonen, houden zich dagelijks bezig met natuurlijke beweging
Individuen die in Blue Zone-regio's wonen, houden zich bezig met dagelijkse fysieke activiteiten, zoals tuinieren, wandelen en heuvels en bergen beklimmen. Velen van hen handhaven een traditionele levensstijl en onthouden zich van het gebruik van moderne mechanische gemakken, zoals wasmachines en landbouwmachines. Lichamelijke activiteit is beschermend tegen bepaalde chronische aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2, en wordt in verband gebracht met een verbeterde psychologische gezondheid en kwaliteit van leven. 

zin voor een doel

Iemands doel in het leven, in Okinawa Ikigai genoemd en plan de vida in Nicoya (wat zich vertaalt naar "waarom ik 's ochtends wakker word"), draagt ​​bij aan een lang leven van de mens en de algehele gezondheid en het welzijn.  Individuen met een doel in het leven zijn doelgericht, gaan met een intentie door het leven en analyseren levenservaringen voor hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Een groter doel in het leven hebben, of dat nu een hobby is, een bevredigende carrière of de verantwoordelijkheid om voor dierbaren te zorgen, wordt geassocieerd met tal van psychologische voordelen, waaronder meer geluk, zelfrespect, dankbaarheid en een positieve kijk op het leven. 

Bovendien wordt geschat dat het hebben van een duidelijk doel in het leven je levensverwachting kan verhogen. Uit een onderzoek onder meer dan 1.200 ouderen die in bejaardentehuizen of gesubsidieerde huisvestingsvoorzieningen wonen, bleek dat het hebben van een doel in het leven het risico op sterfte door alle oorzaken vermindert. 

levensstijl2.png
levensstijl.png

gevoel van communiteit

Familierelaties zijn een topprioriteit voor individuen in Blue Zone-regio's. Ouders investeren tijd en het is gebruikelijk dat bejaarde ouders en grootouders bij hun kinderen of andere familieleden wonen, waar zij bijdragen aan huishoudelijke verantwoordelijkheden en kinderopvang.

80% regel

Mensen in de Blue Zones hebben de neiging om te veel te eten door te eten totdat hun maag voor ongeveer 80% vol is. Veel mensen eten ook kleinere maaltijden gedurende de dag en onthouden zich van laat in de avond. Okinawanen volgen bijvoorbeeld het principe Hara Hachi Bu, wat betekent "eet tot je 80% vol zit". Als u zich aan deze eenvoudige regel houdt, voorkomt u te veel eten, moedigt u bewustere eetgewoonten aan en draagt ​​u bij aan een lang leven. 

levensstijl4.png
levensstijl5.png

plantaardig dieet

De overgrote meerderheid van de mensen die in de Blue Zone-regio's wonen, consumeren maaltijden die voornamelijk uit plantaardig voedsel bestaan. Dierlijke eiwitten worden over het algemeen in kleine hoeveelheden geconsumeerd en worden vaak gereserveerd voor speciale gelegenheden. 

De meeste van hun eetpatronen komen overeen met het mediterrane dieet, waarbij de nadruk ligt op de consumptie van groenten, fruit, volle granen, noten, zaden, bonen, peulvruchten en gezonde oliën zoals extra vergine olijfolie (EVOO). Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat een plantaardig dieet, zoals het mediterrane dieet, geassocieerd is met een lager risico op sterfte door alle oorzaken, een lagere incidentie van depressie en verminderde cognitieve achteruitgang. 

wijnconsumptie

Met vrienden en familie genieten van matige hoeveelheden wijn (een tot twee glazen per dag) is een gangbare praktijk onder veel volwassenen die in de Blue Zones wonen, met uitzondering van de Zevende-dags Adventisten van Loma Linda, Californië. Als onderdeel van het mediterrane dieet is wijnconsumptie in verband gebracht met een betere prognose van de ziekte en een verminderd risico op tal van chronische gezondheidsproblemen, waaronder leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. 

levensstijl6.png
levensstijl7.png

sociale netwerken

Honderdjarigen kiezen er vaak voor om deel te nemen in sociale kringen die een gezonde levensstijl en gezond gedrag ondersteunen.  Sociale verbondenheid is vooral belangrijk voor het behoud van psychisch en fysiek welzijn op oudere leeftijd. Onderzoek heeft aangetoond dat oudere volwassenen met sterke sociale steun en sociale netwerken de neiging hebben om onafhankelijk te blijven, een sterker gevoel van doel in het leven hebben en een langzamere cognitieve achteruitgang kunnen ervaren in vergelijking met degenen die sociaal geïsoleerd zijn. 

spiritualiteit

De meeste mensen die in Blue Zones wonen, behoren tot een op geloof gebaseerde gemeenschap, en religieuze voorkeuren variëren tussen de bevolkingsgroepen. Het bijwonen van wekelijkse op geloof gebaseerde diensten kan tussen de vier en veertien jaar aan de levensverwachting toevoegen.  Onderzoek heeft aangetoond dat het bijwonen van op geloof gebaseerde diensten van slechts één keer per maand ook gezondheidsvoordelen kan hebben.  Enkele van de gezondheidsvoordelen die gepaard gaan met het bijwonen van op geloof gebaseerde diensten, zijn een verbeterde werking van het immuunsysteem en een verminderd risico op hartaandoeningen. Ongeacht uw geloof, wordt aangenomen dat spiritualiteit het algemeen welzijn bevordert. 

levensstijl8.png
bottom of page