top of page

Vegetarische Moussaka

Prep Time:

1 uur

Cook Time:

100 min

Serves:

6

Level:

medium

About the Recipe

Overheerlijke vegetarische moussaka

Ingredients

  • 1 aubergine

  • 2 courgetten

  • 2 uien

  • 1 stengel selder

  • 2 wortelen

  • 1 teentje look

  • olijfolie

  • 500 gr vegetarisch gehakt

  • 80 gr tomatenpuree

  • 400 gr tomatenblokjes

  • tijm

  • rozemarijn

  • peper en zout

  • 7 dl volle melk

  • 40 gr bloem

  • nootmuskaat

  • 500 gr extra vastkokende aardappelen

  • 100 gr fetakaas

Preparation

Pel de uien en de look en snipper ze fijn.

Schil de wortelen in halve maantjes

maak de selder schoon en snijd in kleine blokjes

spoel de aubergine en snijd in dunne plakjes. Bestrooi rijkelijk met zout en laat even rusten.

spoel de courgettes en snijd in dunne plakjes

schil de aardappelen en snijd in dunne plakjes


verwarm de oven op 180°


Zet een grote pot op het vuur met olijfolie en fruit de ui en knoflook. Laat de wortelstukjes even stoven met de ui en de look.

Voeg ook de blokjes selder toe.

Zet een andere pan op het vuur met olijfolie. Bak er het vegetarisch kruimgehakt in. Voeg het gebakken kruimgehakt bij de gestoofde groenten. Lepel er de tomatenpuree bij en laat even meebakken.

Roer alles om en voeg de tomatenblokjes bij en de tijm en de rozemarijn. Verlaag het vuur. Breng verder op smaak met peper en zout.

Laat het mengsel een uurtje stoven op een zacht vuur. Roer regelmatig.

Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt hiervoor boter en roer er de bloem onder. Laat even drogen tot je een biscuitgeur ruikt. Giet er dan geleidelijk aan de melk bij. Roer voortdurend om klonters te vermijden. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat even doorkoken en zet opzij.

Start met de opbouw van de moussaka.

Spoel het zout van de plakjes aubergine en dep droog;

Neem een ruime ovenschaal en vet in met olijfolie. Giet er een laag bechamelsaus in. Leg daarop de eerste laag aardappelschijfjes en kruid met peper en zout.

Leg er een laag courgetteschijfjes boven en lepel er flink wat gehaktmengsel op.

Schik er een tweede laag aardappelen op, kruid met peper en zout en overgiet met een beetje bechamelsaus.

Schik er vervolgens een laag aubergine en opnieuw wat gehaktmengsel op. Eindig met een laag aardappel. Kruid met peper er zout en overgiet met een flinke hoeveelheid bechamelsaus.

Brokkel de feta tot slot over de schotel en zet de moussaka ongeveer 40-45 min in de oven.

bottom of page